Dalam satu petang penuh magis dan luar biasa, Hatta Dolmat sekali lagi membuktikan beliau bukan sekadar pereka fesyen biasa. Dengan penuh gaya, beliau mencipta sejarah baharu apabila diiktiraf oleh Malaysia Book of Records (MBOR) sebagai “Pereka Fesyen Malaysia Pertama Yang Menganjurkan Pertunjukan Fesyen Konseptual Dengan Busana Couture Diperbuat Daripada Kek”.
Persembahan yang bertemakan “Wear the Couture Dress Cake” ini bukan sekadar pertunjukan fesyen – ia adalah satu perayaan seni, kreativiti dan inovasi yang belum pernah disaksikan di Malaysia.
Acara ini diadakan sempena pelancaran rasmi KahwinFest 2025, platform ekspo perkahwinan terbesar negara, di Centre Court, Wangsa Walk Mall. Sejak dari detik awal ketibaan tetamu pada jam 4:30 petang, suasana sudah terasa berbeza – penuh keterujaan, penuh bisikan “apa yang akan berlaku?”
Pembukaan Yang Memukau Dengan Persembahan Seni Hidup
Tepat jam 5:00 petang, hos acara Shaf memulakan majlis dengan ucapan penuh semangat, mengalu-alukan kehadiran para VIP, rakan media dan hadirin yang membanjiri ruang legar pusat beli-belah itu. Dengan nada penuh bangga, Shaf memperkenalkan konsep pertunjukan ini – bukan pertunjukan fesyen biasa, tetapi sebuah pengalaman imersif yang menggabungkan fesyen, kek dan seni persembahan.
Persembahan pembukaan menyaksikan persembahan biola dan selo secara langsung yang mencipta suasana dramatik dan romantik, diikuti dengan tarian interpretasi yang membangkitkan rasa ingin tahu dalam kalangan penonton. Semua ini bukan sekadar hiasan – ia adalah satu bentuk naratif seni yang membawa penonton masuk ke dalam dunia imaginasi Hatta Dolmat.
Busana Kek Couture Yang Menggoncang Persepsi Dunia Fesyen
Sejurus selepas persembahan, pentas menjadi milik koleksi busana kek couture Hatta Dolmat. Lapan rekaan unikdiperagakan oleh para model, setiap satunya merupakan gabungan rekaan couture dengan kek sebenar yang boleh dimakan. Ini bukan ‘gimmick’ murahan – ini adalah karya seni hidup yang mendobrak sempadan antara dua dunia: fesyen dan kulinari.
Kemuncak acara tiba apabila model terakhir muncul memperagakan masterpiece Neapolitan, sebuah gaun agung yang diperbuat daripada lapisan kek chocolate moist, vanila dan red velvet. Penonton terpegun – bukan sahaja kerana keindahan rekaan, tetapi kerana keberanian dan kreativiti luar biasa yang ditonjolkan.
Saat Bersejarah: Pengiktirafan Oleh Malaysia Book of Records
Dalam detik yang cukup mendebarkan, wakil Malaysia Book of Records, Puan Siti Hajjar Binti Johar, dijemput ke pentas untuk menyaksikan dan mengesahkan keaslian busana kek tersebut. Dengan iringan tepukan gemuruh, acara rasmi pemotongan kek busana dijalankan di hadapan semua tetamu dan rakan media. Shaf kemudian mengumumkan dengan bangga:
“Satu detik bersejarah! Malaysia kini memegang rekod baharu – Malaysia’s First Couture Dress Cake. Tahniah kepada Hatta Dolmat, Pereka Fesyen Malaysia Pertama yang berjaya menganjurkan pertunjukan konsep busana couture kek ini.”
– Shaf
Sesi bergambar rasmi turut diadakan, dengan Hatta Dolmat, para model, wakil Wangsa Walk Mall, pengarah KahwinFest, rakan strategik dari Gula Cakery, serta seluruh pasukan kreatif yang menjayakan acara ini.
Inovasi Yang Tidak Mengenal Batasan Dalam Dunia Fesyen Malaysia
Acara ini bukan sekadar tentang mencipta rekod – ia adalah manifestasi visi dan keberanian Hatta Dolmat untuk terus mengangkat nama Malaysia dalam arena fesyen dunia. Ini adalah pengiktirafan kedua beliau oleh Malaysia Book of Records, selepas kejayaan memperkenalkan koleksi fesyen lestari sepenuhnya pada tahun 2020.
Lebih daripada sekadar persembahan, acara ini memperlihatkan bahawa dunia fesyen perlu terus bereksperimen, meneroka, dan berani untuk keluar dari zon selesa. Gabungan fesyen dan kek dalam satu pertunjukan runway bukan sahaja menarik perhatian, malah memberi makna baharu kepada dunia seni persembahan tempatan.
Seperti yang ditegaskan oleh Hatta dalam ucapannya:
“Kita harus sentiasa mencabar diri melalui kolaborasi rentas industri. Ini bukan tentang mencipta rekod sahaja, tetapi tentang menghasilkan sesuatu yang benar-benar baharu, berani dan membanggakan Malaysia.”
– Hata Dolmat
Siapa Hatta Dolmat?
Bagi mereka yang mungkin baru mengenali nama ini, Hatta Dolmat merupakan seorang pereka fesyen yang sudah lebih dua dekad mewarnai industri fesyen Malaysia. Dikenali dengan sentuhan couture yang halus, konsep avant-garde, serta komitmen terhadap kelestarian, Hatta bukan sahaja mengubah pandangan terhadap fesyen, tetapi juga memperkaya naratif kreatif tempatan.
Idea dan arahan konsep untuk acara ini digerakkan sepenuhnya oleh Muhammad Hatta Bin Dolmat, dibantu oleh Salleh Hamid selaku penolong pereka, manakala keindahan kek couture pula dihasilkan oleh Ketua Chef Azmir Yusoff bersama Chef CDP Shaiful Izwan dari Gula Cakery.
Maklumat Penting Acara
Tajuk Acara: Wear the Couture Dress Cake – Persembahan Runway Konseptual oleh Hatta Dolmat
Tarikh: 27 April 2025
Lokasi: Centre Court, Wangsa Walk Mall
Bersempena Dengan: KahwinFest – Ekspo Perkahwinan No.1 Malaysia
Apa Kata Budiey?
Budiey rasa acara ini bukan sekadar pertunjukan fesyen – ini adalah titik revolusi untuk dunia fesyen Malaysia. Keberanian Hatta Dolmat untuk mencabar norma lama patut dijadikan inspirasi oleh semua penggiat seni, bukan saja dalam bidang fesyen, tetapi dalam semua cabang kreatif. Ini bukti hidup bahawa tradisi boleh digabungkan dengan inovasi, bahawa seni tidak pernah punya batas, dan bahawa Malaysia mampu menjadi peneraju di pentas dunia.
Jika terus begini, siapa tahu – dalam masa terdekat, dunia akan lebih mengenali Malaysia bukan hanya sebagai syurga makanan dan budaya, tetapi juga sebagai kuasa besar dalam dunia fesyen antarabangsa. Bravo, Hatta Dolmat! Malaysia bangga denganmu! Tahniah!