in , ,

Ulasan Filem PANOR: Kisah Gadis Malang, Ngilu Seriau, Brutal & Sarat Misteri

Panor filem seram pembuka 2025 yang buat kita rasa ngilu seriau berbanding filem seram yang lain. Boleh cuba ke pawagam kalau berani.

Budiey berpeluang menghadiri majlis tayangan filem Panor bersama pemenang dari Budiey Channel, dan apa yang boleh Budiey katakan, pengalaman ini benar-benar buat Budiey rasa ngilu seriau semasa menonton Acara yang tersusun rapi, suasana tayangan yang selesa, serta sistem bunyi Dolby Atmos yang mengagumkan menjadikan pengalaman menonton filem ini lebih immersive. Budiey ingin mengucapkan terima kasih kepada penganjur iaitu GSC Movies atas jemputan eksklusif ini.

Kisah Asal Panor Yang Sarat Misteri

Bagi yang belum tahu, Panor adalah prekuel kepada trilogi Art of the Devil atau dikenali sebagai Long Khong. Filem ini mengisahkan seorang gadis bernama Panor, yang walaupun berhati mulia, sering dianggap sebagai ‘gadis malang’ kerana sesiapa yang cuba mendekatinya pasti akan mengalami penderitaan atau kematian tragis.

Panor juga menyebut tentang lelaki bertatu misteri, yang menjadi titik penting dalam penceritaan filem ini. Jika anda ingin tahu apa yang terjadi seterusnya, anda wajib menonton filem ini di pawagam!

FILEM PANOR

Kelebihan Panor Yang Buat Budiey Kagum!

  • Filem yang penuh dengan adegan brutal & gory – Budiey boleh rasa ngilu dengan babak penyeksaan yang dipersembahkan dengan kesan khas praktikal yang realistik.
  • Jalan cerita yang mudah difahami tetapi tetap menarik – Walaupun naratifnya simple, tetapi ia berkesan dan menghiburkan.
  • Setiap watak ada kepentingan dalam cerita – Semua karakter, terutamanya Panor, diberikan sebab yang jelas untuk tindakan mereka, menjadikan perjalanan mereka lebih bermakna.
  • Lakonan yang mantapCherprang Areekul benar-benar membawa watak Panor dengan cemerlang, membuatkan penonton bersimpati dan memahami kisahnya.
  • CGI yang cukup baik, tapi efek praktikal lebih gempak! – Ada beberapa babak CGI yang menarik, tetapi yang benar-benar mencuri perhatian ialah make-up dan efek khas yang realistik, menjadikan babak penyeksaan lebih terasa ‘hidup’.
  • Easter Eggs yang menarik – Peminat Art of the Devil pasti akan menghargai homage dan rujukan tersembunyi dalam filem ini.
  • Soundtrack yang memukau – Muzik latar benar-benar menambahkan elemen ketegangan dan seram.

Beberapa Perkara Yang Kurang Memuaskan

  • Watak Piak terasa seperti ‘filler’ – Kalau watak ini dikeluarkan pun, jalan cerita tetap tidak terjejas. Malah, dialognya dengan Panor kadangkala terasa cringey.
  • Beberapa CGI kelihatan kurang kemas – Terutamanya burung gagak yang kelihatan kurang realistik.
FILEM PANOR

Babak Post-Credit & Potongan Censorship

Filem ini mempunyai post-credit scene, memberi gambaran bahawa sekuel mungkin sedang dalam perancangan. Namun, Budiey perasan ada beberapa babak yang dipotong oleh LPF, termasuk adegan Panor memegang jantung si mati. Budiey tertanya-tanya, ke mana hilangnya jantung itu?

Amaran Untuk Penonton

Bagi yang ingin membawa keluarga atau rakan menonton, sila ambil perhatian bahawa filem ini mengandungi elemen keganasan ekstrem serta lampu berkelip yang boleh mencetuskan sawan. Oleh itu, ia hanya sesuai untuk penonton berumur 18 tahun ke atas.

FILEM PANOR

Patutkah Anda Tonton Panor di Pawagam?

Jika anda peminat tegar Art of the Devil/Long Khong atau filem-filem seram yang brutal dan gory, Budiey sangat menggalakkan anda menonton di pawagam untuk merasai pengalaman sinematik yang penuh impak. Namun, jika anda tidak tahan dengan adegan ngeri, mungkin lebih baik tunggu ia keluar di platform penstriman yang sah.

Kesimpulan Budiey?

Walaupun terdapat beberapa kelemahan kecil, Panor tetap sebuah filem seram yang solid. Ia menawarkan gabungan jalan cerita yang engaging, lakonan hebat, dan efek khas yang mantap. Sebagai pembuka filem seram tahun 2025, Panor berjaya memberi impak yang hebat! Jika anda mencari filem seram yang penuh darah, mistik, dan kejutan, Panor adalah pilihan yang tepat!

Jangan lepaskan peluang menontonnya di pawagam sekarang!

FILEM PANOR

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Aina Abdul Rasa Kecil Hati Dengan Netizen Selepas Anugerah Juara Lagu 39